Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η εφαρμογή επιτρέπει τον έλεγχο παρουσίας ετικέτας σε χάρτινη συσκευασία γεωργικών φαρμάκων και τον έλεγχο τοποθέτησης της ετικέτας σε συγκεκριμένη περιοχή της συσκευασίας. Έχει υλοποιηθεί από τη Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ.

Πελάτης: SYNGENTA HELLAS ΑΕΒΕ
Εταιρεία υλοποίησης: ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ
Λειτουργία: Έλεγχος επικόλλησης ετικέτας μέσω συστήματος βιομηχανικής όρασης
Προϊόν SICK: Κάμερα Inspector
Ημερομηνία: 13/05/2013

Σπύρος Ντότας, Μηχανικός Πωλήσεων, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο έλεγχος της σωστής επικόλλησης της ετικέτας πάνω στη συσκευασία των προϊόντων είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία. Ένα συσκευασμένο προϊόν χωρίς ετικέτα ή με ετικέτα σε λάθος θέση μπορεί είτε να προκαλέσει σταματήματα στην παραγωγική διαδικασία είτε να οδηγήσει στη διάθεση μη συμμορφούμενων προϊόντων. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται βιομηχανικοί αισθητήρες οι οποίοι ελέγχουν τη διαδικασία επικόλλησης εξασφαλίζοντας την παρουσία και τη σωστή τοποθέτηση της ετικέτας. Τα σύγχρονα συστήματα βιομηχανικής όρασης ή οπτικού ελέγχου (vision sensors) προσφέρουν αξιόπιστο και ακριβή έλεγχο, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση.

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου επικόλλησης ετικέτας με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης στην εταιρεία SYNGENTA HELLAS A.E.Β.Ε. Η εφαρμογή επιτρέπει τον έλεγχο παρουσίας ετικέτας σε χάρτινη συσκευασία γεωργικών φαρμάκων και τον έλεγχο τοποθέτησης της ετικέτας σε συγκεκριμένη περιοχή της συσκευασίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από τη ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ, εταιρεία ολοκλήρωσης λύσεων κωδικοποίησης και ετικετοποίησης βιομηχανικών προϊόντων, η οποία ανήκει στο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών της ELERGON.


Έλεγχος επικόλλησης ετικέτας με κάμερα SICK

Η ανάγκη

Στις συσκευασίες φυτοφαρμάκων είναι απαραίτητη βάσει νομοθεσίας η επικόλληση ετικέτας η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες που αφορούν τους κινδύνους, τους περιορισμούς, τις προφυλάξεις και τις απαγορεύσεις κατά την αποθήκευση, μεταφορά και χειρισμό των φαρμάκων. Σε περίπτωση που το μέγεθος της συσκευασίας δεν επιτρέπει να περιληφθούν στην ετικέτα με ευανάγνωστα γράµµατα οι απαιτούμενες πληροφορίες, χρησιμοποιείται πρόσθετο έντυπο (booklet) επικολληµένο στην ετικέτα.

Η ανάγκη της εταιρείας ήταν να ελέγχει τόσο την παρουσία της ετικέτας τύπου booklet στη συσκευασία του προϊόντος όσο και την εφαρμογή της στη σωστή θέση. Οι βασικές προκλήσεις για τη σωστή υλοποίηση της εφαρμογής ήταν:

 • η ύπαρξη πολλών διαφορετικών συσκευασιών διαφορετικού χρώματος
 • η ανάγκη για αναγνώριση προεκτυπωμένης ετικέτας τύπου booklet σε σκούρες συσκευασίες οι οποίες διακινούνται σε ιμάντα μεταφοράς λευκού χρώματος
 • ο έντονος φωτισμός του περιβάλλοντος στο χώρο του εργοστασίου
 • η ανάγκη για ελάχιστη παρέμβαση του χειριστή
 • η διατήρηση του κόστους υλοποίησης και λειτουργίας σε χαμηλά επίπεδα


Συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων και ετικέτες προς επικόλληση

Η λύση

Η ανάγκη για αξιόπιστο έλεγχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση οδήγησε στη χρήση ενός προηγμένου βιομηχανικού αισθητήρα, όπως είναι το σύστημα βιομηχανικής όρασης Inspector του Οίκου SICK. Ο ενσωματωμένος φωτισμός υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που διαθέτει η κάμερα της σειράς I40LUT, επιτρέπει την αναγνώριση της ετικέτας απορρίπτοντας τα υπόλοιπα χρώματα του background όλων των διαφορετικών συσκευασιών.

Οπτική αναγνώριση ετικέτας
μέσω κάμερας SICK

Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα αξιοποιεί την αντίθεση χρωμάτων μεταξύ της ετικέτας και της συσκευασίας, ώστε να αναγνωρίζεται αξιόπιστα και χωρίς επιπρόσθετα σκίαστρα η παρουσία της ετικέτας.

Με τη χρήση του εργαλείου ‘Pixel Counter’ της κάμερας, αναγνωρίζονται η αρχή και το τέλος της ετικέτας ως σημεία αναφοράς για τον έλεγχο της θέσης της ετικέτας με ακρίβεια περίπου 5 mm.

 

Λόγω του εσωματωμένου φωτισμού UV, δεν απαιτείται η επέμβαση χειριστή για επαναρρύθμιση σε κάθε διαφορετικό χρώμα συσκευασίας, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες από μια συσκευές, διατηρώντας το κόστος σε χαμηλά επίπεδα.


Το ολοκληρωμένο σύστημα επικόλλησης και ελέγχου της ετικέτας αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • τον αισθητήρα οπτικής αναγνώρισης (κάμερα) Inspector του Οίκου SICK σειράς I40LUT
 • δυο ολοκληρωμένες διατάξεις ετικετεζών με αυτόματη μετάβαση από τη μια στην άλλη σε περίπτωση σφάλματος ή  πριν το τέλος του ρολού ετικετών
 • ένα φωτοκύτταρο SICK υπέρυθρων ακτίνων, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του Inspector
 • ένα φωτοκύτταρο SICK για την ενεργοποίηση της ετικετέζας
 • μια παλμογεννήτρια SICK για τον έλεγχο της ταχύτητας του ιμάντα
 • ένα PLC που υποστηρίζει την αυτόματη λειτουργία του συστήματος

 

Σύστημα επικόλλησης και ελέγχου ετικέτας


Σε περίπτωση που η ετικέτα δεν ανιχνευθεί ή δεν βρίσκεται στη σωστή θέση πάνω στη συσκευασία, ενεργοποιείται μέσω του PLC μια πνευματική βαλβίδα απόρριψης του προϊόντος. Το προϊόν στη συνέχεια ελέγχεται οπτικά και επανα-εισάγεται στη γραμμή συσκευασίας για τη σωστή επικόλληση της ετικέτας.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία SYNGENTA HELLAS AEBE από την εισαγωγή του σύστηματος οπτικού ελέγχου ετικετών είναι τα εξής:

 • Αξιόπιστος έλεγχος ετικέτας με 100% επιτυχία
 • Ταυτόχρονος έλεγχος παρουσίας ετικέτας και σωστής τοποθέτησής της πάνω στη συσκευασία
 • Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παράμβασης, μέσω της λειτουργίας UV η οποία επιτρέπει την ανίχνευση της ετικέτας πάνω σε οποιαδήποτε συσκευασία χωρίς επαναρρυθμίσεις
 • Μείωση κόστους που σχετίζεται με τα σταματήματα της παραγωγής
 • Κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας για τη σήμανση γεωργικών φαρμάκων

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή στο εργοστάσιο ή στην αποθήκη σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ