Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου συσκευασιών μεταλλικού νερού στην βιομηχανία ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης.

Πελάτης: ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ
Εταιρεία Υλοποίησης: Α. ΠΙΣΠΙΝΗΣ Ε.Ε.
Λειτουργία: Έλεγχος εκτύπωσης ημερομηνίας λήξης μέσω συστήματος βιομηχανικής όρασης
Προϊόν SICK: Κάμερα Inspector
Ημερομηνία: 03/04/2017

Σπύρος Ντότας, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ποιοτικός έλεγχος των συσκευασιών μεταλλικού νερού περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα τελικά στάδια της παραγωγής και που έρχονται να δώσουν απάντηση στα εξής σημαντικά ερωτήματα: Έχει γίνει εκτύπωση της ημερομηνίας λήξης; Είναι η εκτύπωση αναγνώσιμη;

Τα σύγχρονα συστήματα βιομηχανικής όρασης (vision sensors) προσφέρουν αξιόπιστο και ακριβή έλεγχο των παραπάνω, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τα λάθη.

Η εταιρεία ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ, με 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην ελληνική αγορά ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού, προσφέρει ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν, έχοντας ως όραμα την εφαρμογή πολιτικής ποιότητας στον τομέα των παραγομένων προϊόντων.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου συσκευασιών μεταλλικού νερού στην βιομηχανία ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης.

Η εφαρμογή επιτρέπει την ανίχνευση της παρουσίας και τον έλεγχο της ποιότητας εκτύπωσης της ημερομηνίας λήξης σε δύο είδη συσκευασιών νερού:

 • Γυάλινη φιάλη
 • Κουτί αλουμινίου

Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την Α. ΠΙΣΠΙΝΗΣ Ε.Ε., εταιρεία που προμηθεύει από το 1975 την ελληνική βιομηχανία με μηχανήματα και υλικά συσκευασίας αναπτύσσοντας λύσεις για κάθε εφαρμογή σε τομείς, όπως η εμφιάλωση υγρών και κρεμωδών, ο πωματισμός φιαλών και δοχείων, η επικόλληση ετικέτας σε συσκευασίες, η online σήμανση προϊόντων με εκτύπωση κωδικών παραγωγής κ.α.. Η Α. ΠΙΣΠΙΝΗΣ Ε.Ε. ανήκει στο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών της Elergon ΑΕ.

Η ανάγκη

Η ημερομηνία λήξης πρέπει να υπάρχει σε κάθε συσκευασία νερού. Η απουσία της ή η κακή ποιότητα εκτύπωσης πρέπει να ανιχνεύεται αποτελεσματικά πριν την αποστολή προς τα σημεία πώλησης, καθώς ελαττωματικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε καταγγελίες καταναλωτών.

Η λύση

Η λύση σε μία εφαρμογή βιομηχανικής όρασης δίνεται κατά κύριο λόγο με τη λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας, ακόμα και όταν αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω της επιφάνειας, όπως είναι μία ημερομηνία λήξης μαύρου χρώματος τυπωμένη σε πώμα χρώματος σκούρο μπλε γυάλινης φιάλης ή στο γυαλιστερό κάτω μέρος κουτιού αλουμινίου. Ο μοναδικός σχεδιασμός του Inspector και η μεγάλη ποικιλία των βοηθητικών αξεσουάρ που διαθέτει είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

Η ανάγκη για αξιόπιστο έλεγχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση οδήγησε στη χρήση ενός προηγμένου βιομηχανικού αισθητήρα, όπως είναι το σύστημα βιομηχανικής όρασης Inspector του Οίκου SICK. Το Inspector είναι μια έξυπνη λύση βιομηχανικής όρασης που δεν επηρεάζεται από τον προσανατολισμό της εκτυπωμένης ημερομηνίας λήξης και η παραμετροποίησή του είναι μια απλή διαδικασία.

Για την γυάλινη φιάλη, ο ενσωματωμένος φωτισμός του Inspector σε συνδυασμό με εξωτερική μονάδα φωτισμού σχεδιασμένη από την Α. ΠΙΣΠΙΝΗΣ Ε.Ε., έδωσε τη δυνατότητα για αξιόπιστη ανίχνευση της παρουσίας και της ποιότητας εκτύπωσης της ημερομηνίας λήξεως σε πώμα χρώματος σκούρο μπλε, ακόμα και σε ταχύτητες μέχρι 26.000 φιάλες ανά ώρα.

Για το κουτί αλουμινίου, η λύση στο πρόβλημα ήταν ο ενσωματωμένος φωτισμός του Inspector ο οποίος σε συνδυασμό με το αξεσουάρ ‘’Dome’’ βελτιώνει την απόδοση του Inspector, ώστε να μην επηρεάζεται από την γυαλιστερή επιφάνεια της κάτω πλευράς της συσκευασίας.

Το ολοκληρωμένο σύστημα εκτύπωσης ημερομηνίας λήξης και ελέγχου παρουσίας και ποιότητας εκτύπωσης αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • Τους αισθητήρες οπτικής αναγνώρισης Inspector της SICK σειράς I40 Flex
 • Το ειδικό αξεσουάρ ‘’Dome’’, που χρησιμοποιείται ώστε η απόδοση του Inspector να μην επηρεάζεται από τις αντανακλάσεις που προκαλούν οι γυαλιστερές επιφάνειες
 • Σύστημα εξωτερικού φωτισμού σχεδιασμένο από την Α. ΠΙΣΠΙΝΗΣ Ε.Ε.
 • Φωτοκύτταρα ανίχνευσης των προς έλεγχο συσκευασιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ενεργοποίηση των Inspector
 • Δύο inkjet εκτυπωτές

Στις περιπτώσεις που δεν ανιχνεύεται η ημερομηνία λήξης ή η ποιότητα εκτύπωσης δεν είναι ορθή, το σύστημα στέλνει ένα σήμα στον ελεγκτή της μηχανής, ώστε να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία της.

Τα οφέλη

Τα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία από την εισαγωγή του συστήματος βιομηχανικής όρασης είναι:

 • Αξιόπιστη ανίχνευση της ημερομηνίας λήξης στις παραπάνω συσκευασίες σε πολύ υψηλές ταχύτητες με 100% επιτυχία
 • Μείωση κόστους που σχετίζεται με τη διάθεση ελαττωματικών προϊόντων
 • Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης μέσω του αυτόματου ελέγχου
 • Κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την εκτύπωση ημερομηνίας λήξης σε ποτά
 • Αποφυγή καταγγελιών από τους καταναλωτές για περιπτώσεις που δεν υπάρχει παρουσία εκτύπωσης

     

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε την περιοχή στην οποία βρίσκεστε
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ