Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ανίχνευσης διαφανών φιαλών με τη χρήση φωτοκυττάρων σε μία ελληνική εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου. Η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την εταιρεία ΝΙΚΑΚΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε. κατασκευαστή μηχανημάτων συσκευασίας (ΟΕΜ).

Εταιρεία υλοποίησης: ΝΙΚΑΚΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε.
Λειτουργία: Aνίχνευση διαφανών φιαλών
Προϊόν SICK: Φωτοκύτταρα για διαφανή αντικείμενα
Ημερομηνία: 10/01/2014

Σπύρος Ντότας, Μηχανικός Πωλήσεων, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ανίχνευσης διαφανών φιαλών με τη χρήση φωτοκυττάρων σε μία ελληνική εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου.

Η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την εταιρεία ΝΙΚΑΚΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε. κατασκευαστή μηχανημάτων συσκευασίας (ΟΕΜ). Η ΝΙΚΑΚΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε. συνεργάζεται με την Elergon και συγκεκριμένα για τα γεμιστικά μηχανήματα που κατασκευάζει, χρησιμοποιεί ειδικούς αισθητήρες του οίκου SICK για την ανίχνευση φιαλών. Οι αισθητήρες αυτοί ανιχνεύουν και καταμετρούν με απόλυτη αξιοπιστία τις γεμισμένες φιάλες ανεξάρτητα από το εάν είναι διαφανείς ή όχι.


Η ανάγκη

Οι γεμιστικές μηχανές στους κλάδους τροφίμων, ποτών και καταναλωτικών προϊόντων οφείλουν να λειτουργούν με γνώμονα την παραγωγικότητα και την καινοτομία. Επίσης, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής όπως ορίζονται από τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και να συνοδεύονται από το αντίστοιχο πιστοποιητικό συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσία αισθητήρων, οι οποίοι ανιχνεύουν και καταμετρούν τις συσκευασίες μετά την πλήρωσή τους, είναι απαραίτητη στις γεμιστικές μηχανές. Για τους προαναφερθέντες λόγους, οι αισθητήρες αυτοί πρέπει να έχουν βαθμό προστασίας IP69K για να είναι ανθεκτικοί στο πλύσιμο υπό πίεση (100 bar) και σε υψηλή θερμοκρασία (έως 80° C).

Παράλληλα, οι αισθητήρες πρέπει να ανιχνεύουν τις συσκευασίες αξιόπιστα ανεξάρτητα από το χρώμα ή την ποιότητα των επιφανειών της συσκευασίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται τα σταματήματα της παραγωγής και να διασφαλίζεται η υψηλή παραγωγικότητα. Τέλος, πρέπει να έχουν μηχανική και χημική ανθεκτικότητα, για αυξημένη διάρκειας ζωής και σταθερά υψηλή απόδοση.

Από το 2002, η ELERGON A.E. έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από παρόμοιες εφαρμογές στους βιομηχανικούς κλάδους των τροφίμων, ποτών, φαρμάκων και καταναλωτικών προϊόντων. Στην παρούσα εφαρμογή, στην εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου υπήρχε ανάγκη για ανίχνευση γυάλινων και PET φιαλών.Η λύση

Η ανίχνευση των PET ή και γυάλινων φιαλών γίνεται με τη χρήση του αισθητήρα ανακλαστήρα WLG4S. Λόγω του υλικού κατασκευής του, που είναι το ανοξείδωτο ατσάλι 316L / 1.4404, ο αισθητήρας είναι ιδανικός για χρήση σε σκληρό περιβάλλον καλύπτοντας τις παρακάτω απαιτήσεις:

  • βαθμός προστασιας IP69K
  • αντοχή στον ψεκασμό νερού μέχρι τους 80° C
  • αντοχή απέναντι σε όλα τα γνωστά καθαριστικά υγρά


Δείτε το σύστημα σε λειτουργία:


Τα οφέλη

Τα οφέλη που προκύπτουν για τα μηχανήματα της εταιρείας ΝΙΚΑΚΗΣ Κ. & ΣΙΑ Ο.Ε. από τη χρήση των αισθητήρων WLG4S είναι:

  • λειτουργία σε ασηπτικές συνθήκες καθώς και σε διαδικασίες καθαρισμού / αποστείρωσης (CIP/SIP)
  • εύκολη εγκατάσταση και ρύθμιση
  • αξιόπιστη ανίχνευση φιαλών, ακόμα και όταν αυτές είναι διάφανες
  • διασύνδεση με συστήματα αυτομάτου ελέγχου μέσω ΙO-Link
  • διασφάλιση παραγωγικότητας

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή στο εργοστάσιο ή στην αποθήκη σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ