Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode) σε διαμορφωμένη πρωτογενή συσκευασία στην ΜΕΓΑ ΑΕ, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη.

Πελάτης: ΜΕΓΑ ΑΕ
Εταιρεία υλοποίησης: CLEVER DEVICES
Λειτουργία:
Αναγνώριση barcode μέσω κάμερας ανάγνωσης κωδικών
Προϊόν SICK:
Κάμερα LECTOR®
Ημερομηνία:
10/04/2014

Σπύρος Ντότας, Μηχανικός Πωλήσεων, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η παρουσία και η ταυτοποίηση του σωστού προϊόντος είναι μια σημαντική διαδικασία για κάθε βιομηχανία. Kάθε προϊόν πρέπει να ανιχνεύεται αξιόπιστα και με ταυτόχρονη επιβεβαίωση ότι πρόκειται για το σωστό προϊόν. Ένα σύστημα ελέγχου που εξασφαλίζει τα παραπάνω πρέπει επίσης να έχει τη δυνατότητα αυτόματης εκμάθησης, καθώς και δυνατότητα ένδειξης ελαττωματικών προϊόντων.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα (barcode) σε διαμορφωμένη πρωτογενή συσκευασία στην ΜΕΓΑ ΑΕ, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη.

Η εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την CLEVER DEVICES, εταιρεία ολοκλήρωσης αυτοματισμού, η οποία ανήκει στο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών της ELERGON.


Η ανάγκη

Η ανάγκη της εταιρείας ήταν (α) η αξιόπιστη ανάγνωση γραμμωτού κώδικα και (β) η εκμάθηση του συστήματος είτε τοπικά ή μέσω ERP.

Οι βασικές απαιτήσεις για την υλοποίηση της εφαρμογής ήταν οι εξής:

 • αξιόπιστη ανάγνωση γραμμωτού κώδικα μετά τη διαμόρφωση της πρωτογενούς συσκευασίας, ακόμη και όταν η επιφάνεια της συσκευασίας είναι γυαλιστερή
 • σήμα απόρριψης όταν δεν υπάρχει παρουσία barcode στη συσκευασία ή όταν το barcode είναι διαφορετικό από αυτό που πρέπει να είναι
 • η εκμάθηση να γίνεται:
  • τοπικά από το χειριστή όταν δεν υπάρχει σύνδεση με το ERP
  • σε φυσιολογική λειτουργία μέσω του ERP
 • καταγραφή στη βάση δεδομένων real time αναγνώσεων, ενδεχόμενων χειροκίνητων αλλαγών barcode, αποσυνδέσεις καμερας και απενεργοποιήσεις συστήματος
 • να υπάρχει η δυνατότητα να βλέπει κανείς τη φωτογραφία ανάγνωσης της κάμερας από οποιοδήποτε PC του δικτύου


Η λύση

Η λύση δόθηκε με τη χρήση της κάμερας ανάγνωσης κωδικών LECTOR® Professional του οίκου SICK. Ο αναγνώστης LECTOR® Professional μπορεί να καλύψει το 80% των εφαρμογών ανάγνωσης κωδικών παντός τύπου έχοντας εργαλεία ανάλυσης όπως Live Image και read rate output. Τα διαθέσιμα πρωτόκολλα επικοινωνίας είναι Ethernet, USB, Serial και Micro SD card.

Η υψηλή ταχύτητα ανάγνωσης (60 Hz, ανάλυση WVGA) επιτρέπει την ανάγνωση του κωδικού σε ταχύτητες γραμμής έως και 4 m/sec. Επιπλέον, η υψηλή ταχύτητα αποκωδικοποίησης και χαμηλής αντίθεσης κωδικών εγγυάται αξιόπιστη αναγνώριση και ευέλικτη χρήση.

Το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • κάμερα ανάγνωσης κωδικών LECTOR® Professional του οίκου SICK
 • φωτοκύτταρο SICK, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του αναγνώστη
 • controller με οθόνη για την εμφάνιση του αναγνωσμένου barcode και της ονομασίας και barcode του τρέχοντος προϊόντος της γραμμής παραγωγής.
 • software για καταγραφή της λειτουργίας του συστήματος σε βάση δεδομένων και αυτόματης αλλαγής ελεγχόμενου barcode προϊόντος σε σύνδεση με το ERP της εταιρείας.


Τα οφέλη

Τα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία ΜΕΓΑ ΑΕ από την εισαγωγή του συστήματος ελέγχου barcode με τη χρήση του LECTOR® Professional είναι τα εξής:

 • Αξιόπιστη αναγνώριση προϊόντος διατηρώντας τις υψηλές ταχύτητες της γραμμής
 • Ευελιξία λόγω της εκμάθησης του κάθε κωδικού που γίνεται είτε μέσω του ERP ή τοπικά από το χρήστη
 • Μεγάλη ποικιλία όσον αφορά τα πρωτόκολλα επικοινωνίας

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή στο εργοστάσιο ή στην αποθήκη σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ