Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ποιοτικός έλεγχος συσκευασιών φαρμάκων με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία. Η εφαρμογή επιτρέπει την ανίχνευση της παρουσίας και τον έλεγχο ποιότητας εκτύπωσης της ημερομηνίας λήξης και του αριθμού παρτίδας (LOT number) σε συσκευασία φαρμάκου (blister). Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την ΤΕΧΝΟΛΙΝΚΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΕ.

Εταιρεία υλοποίησης: ΤΕΧΝΟΛΙΝΚΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΕ
Λειτουργία: Έλεγχος συσκευασίας μέσω συστήματος βιομηχανικής όρασης
Προϊόν SICK: Κάμερα Inspector
Ημερομηνία: 10/10/2013

Σπύρος Ντότας, Μηχανικός Πωλήσεων, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ο ποιοτικός έλεγχος των συσκευασιών φαρμάκων περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα τελικά στάδια της παραγωγής και που έρχονται να δώσουν απάντηση στα εξής ερωτήματα: Υπάρχει το προϊόν εντός της συσκευασίας; Η συσκευασία έχει κλείσει σωστά; Έχει γίνει εκτύπωση της ημερομηνίας λήξης και του αριθμού παρτίδας; Είναι αυτά αναγνώσιμα;

Τα σύγχρονα συστήματα βιομηχανικής όρασης (vision sensors) προσφέρουν αξιόπιστο και ακριβή έλεγχο των παραπάνω ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση και τα λάθη.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου συσκευασιών φαρμάκων σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης.

Η εφαρμογή επιτρέπει την ανίχνευση της παρουσίας και τον έλεγχο ποιότητας εκτύπωσης της ημερομηνίας λήξης και του αριθμού παρτίδας (LOT number) σε συσκευασία φαρμάκου (blister). Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την ΤΕΧΝΟΛΙΝΚΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΕ, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε λύσεις βιομηχανικής εκτύπωσης και ελέγχου και ανήκει στο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών της ELERGON.


Η ανάγκη

Στη φαρμακοβιομηχανία η ημερομηνία λήξης είναι ενδεικτική για το πόσο εγγυάται η εταιρεία ότι το φάρμακο είναι δραστικό.

Η ημερομηνία λήξης πρέπει να υπάρχει σε κάθε συσκευασία φαρμάκου. Η απουσία της ή η κακή ποιότητα εκτύπωσης πρέπει να ανιχνεύεται αποτελεσματικά πριν την αποστολή προς τα σημεία πώλησης, καθώς ελαττωματικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσουν σε καταγγελίες καταναλωτών. Επίσης, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κίνδυνο για την υγεία τους. Επιπλέον η ύπαρξη του αριθμού παρτίδας (LOT number) είναι απαραίτητη για την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.


Η λύση

Η λύση σε μία εφαρμογή βιομηχανικής όρασης δίνεται κατά κύριο λόγο με τη λήψη εικόνων υψηλής ποιότητας ακόμα και όταν αυτό είναι πολύ δύσκολο λόγω της επιφάνειας, όπως είναι μία ημερομηνία λήξης που είναι τυπωμένη σε ένα γυαλιστερό ή πολύχρωμο blister φαρμάκου. Ο μοναδικός σχεδιασμός του Inspector και η μεγάλη ποικιλία φακών είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

Η ανάγκη για αξιόπιστο έλεγχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση οδήγησε στη χρήση ενός προηγμένου βιομηχανικού αισθητήρα, όπως είναι το σύστημα βιομηχανικής όρασης Inspector του Οίκου SICK.Το Inspector είναι μια έξυπνη λύση βιομηχανικής όρασης που δεν επηρεάζεται από τον προσανατολισμό της εκτυπωμένης ημερομηνίας λήξης και η παραμετροποίησή του είναι μια απλή διαδικασία.

Ο ενσωματωμένος φωτισμός του Inspector σε συνδυασμό με ένα σύστημα εξωτερικού φωτισμού και το αξεσουάρ ‘’Dome’’ που χρησιμοποιείται ώστε η απόδοση του Inspector να μην επηρεάζεται από τις γυαλιστερές επιφάνειες ήταν η λύση στο πρόβλημα.

Με τη χρήση του εργαλείου ‘’Edge Pixel Counter’’ ανιχνεύεται η παρουσία της ημερομηνίας λήξης στο blister ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται και η ποιότητα της εκτύπωσης.


Το ολοκληρωμένο σύστημα εκτύπωσης ημερομηνίας λήξης και ελέγχου παρουσίας και ποιότητας εκτύπωσης αποτελείται από τα εξής μέρη:

 • Τον αισθητήρα οπτικής αναγνώρισης Inspector της SICK σειράς I20 Flex
 • Το ειδικό αξεσουάρ ‘’Dome’’, που χρησιμοποιείται ώστε η απόδοση του Inspector να μην επηρεάζεται από τις αντανακλάσεις που προκαλούν οι γυαλιστερές επιφάνειες
 • Σύστημα εξωτερικού φωτισμού σχεδιασμένο από την ΤΕΧΝΟΛΙΝΚΣ
 • Ένα φωτοκύτταρο ανίχνευσης του blister, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του Inspector
 • Δύο inkjet εκτυπωτές
 • Οθόνη αφής παρακολούθησης ζωντανών και αποθηκευμένων εικόνων με αποτελέσματα και στατιστικά
 • Ειδικό λογισμικό που παρέχει δυνατότητες για παραμετροποίηση και προσομείωση του συστήματος, καταγραφή ελαττωματικών προϊόντων και εξαγωγή στατιστικών αναφορών

Στις περιπτώσεις που δεν ανιχνεύεται η ημερομηνία λήξης ή η ποιότητα εκτύπωσης δεν είναι καλή, το σύστημα στέλνει ένα σήμα στον ελεγκτή της μηχανής ώστε να σταματήσει τη λειτουργία της.


Τα οφέλη

Τα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία από την εισαγωγή του συστήματος βιομηχανικής όρασης είναι:

 • Αξιόπιστη ανίχνευση της ημερομηνίας λήξης πάνω στο blister με 100% επιτυχία
 • Μείωση κόστους που σχετίζεται με τη διάθεση ελαττωματικών προϊόντων
 • Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παρέμβασης μέσω του αυτομάτου ελέγχου
 • Κάλυψη των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την εκτύπωση ημερομηνίας λήξης σε φάρμακα
 • Αποφυγή καταγγελιών από τους καταναλωτές για περιπτώσεις που δεν υπάρχει παρουσία εκτύπωσης
 • Παρακολούθηση της παραγωγής με τη χρήση της οθόνης αφής ‘’Viewer’’

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή στο εργοστάσιο ή στην αποθήκη σας, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ