Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Σε αυτό το βίντεο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ελέγχου στάθμης δεξαμενής με τη χρήση αισθητήρα στάθμης του οίκου SICK στην εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.

Πελάτης: ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ
Υπεύθυνος project: Λαμπρόπουλος Μαρίνος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ
Λειτουργία: Έλεγχος στάθμης μέσω αισθητήρα στάθμης
Προϊόν SICK: Αισθητήρας στάθμης LFP Inox
Ημερομηνία: 18/03/2014

Σπύρος Ντότας, ELERGON A.E., Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η παρακολούθηση της στάθμης στις δεξαμενές τροφοδοσίας των γεμιστικών μηχανών είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για κάθε βιομηχανία που παράγει προϊόντα σε υγρή μορφή. Βασικές προδιαγραφές του σχετικού εξοπλισμού είναι ο ασηπτικός σχεδιασμός καθώς και η γρήγορη και ακριβής μέτρηση. Για την παρακολούθηση της στάθμης στις δεξαμενές, χρησιμοποιούνται ειδικοί βιομηχανικοί αισθητήρες στάθμης. Αυτοί οι αισθητήρες πρέπει να εγκαθίστανται εύκολα και γρήγορα, να μπορούν να παρακολουθούν διαφορετικά υγρά χωρίς να απαιτείται επανακαλιμπράρισμα, να συνδέονται με διαφορετικά συστήματα ελέγχου μέσω των κατάλληλων διεπαφών και να συμμορφώνονται με τους υγειονομικούς κανονισμούς της βιομηχανίας.

Από το 2002, η ELERGON A.E., αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων του Οίκου SICK για την ελληνική αγορά, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από παρόμοιες εφαρμογές στους βιομηχανικούς κλάδους των τροφίμων, ποτών, φαρμάκων, καλλυντικών και καταναλωτικών προϊόντων.

Στο παρακάτω βίντεο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ελέγχου στάθμης δεξαμενής με τη χρήση αισθητήρα στάθμης του οίκου SICK στην εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ:

Υπεύθυνος για την υλοποίηση του project ήταν ο κύριος Μαρίνος Λαμπρόπουλος,  Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.

Η ανάγκη

Στις βιομηχανίες καλλυντικών, είναι απαραίτητη η συνεχόμενη και ακριβής μέτρηση της στάθμης υγρών μέσα σε δεξαμενές, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και αποδοτική λειτουργία των γεμιστικών μηχανών. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή το υγρό είναι σαπούνι, το οποίο συνεπάγεται δημιουργία αφρού με αποτέλεσμα συνήθεις λύσεις ελέγχου στάθμης να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πριν από την εισαγωγή του νέου συστήματος, ο έλεγχος της στάθμης της δεξαμενής γινόταν με τη χρήση αισθητήρα υπερήχων, ο οποίος ανίχνευε τη στάθμη στο επίπεδο του αφρού και όχι στο επιθυμητό επίπεδο του υγρού σαπουνιού. Επιπλέον, όλοι οι αισθητήρες υπερήχων έχουν μία μη ενεργή ζώνη στην οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέτρηση.

Η λύση

Η ανάγκη για αξιόπιστο έλεγχο στάθμης οδήγησε στη χρήση ενός προηγμένου αισθητήρα στάθμης, όπως είναι το LFP Inox του οίκου SICK. O υγειονομικός σχεδιασμός του LFP Inox έκανε πιο ευέλικτη και αποδοτική τη γεμιστική μηχανή, καθώς επίσης έδωσε τη δυνατότητα για το σωστό πιλοτάρισμα της διαφραγματικής inox αντλίας του συστήματος. Η χρήση του αισθητήρα LFP Inox έδωσε τη δυνατότητα για βέλτιστη χρήση της δεξαμενής, λόγω της εξαιρετικά μικρής μη ενεργής ζώνης. Ο αισθητήρας LFP Inox λειτουργεί με βάση την αρχή του ραντάρ κατευθυνόμενης δέσμης. Ο αισθητήρας στέλνει έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό χαμηλής ενέργειας μέσω ενός ανοξείδωτου ηλεκτροδίου και όταν ο παλμός φτάσει στην επιφάνεια του υγρού, μέρος του παλμού ανατροφοδοτείται πίσω στο ηλεκτρόδιο. Μετρώντας το χρόνο μεταξύ της αποστολής και της παραλαβής του παλμού, ο αισθητήρας υπολογίζει τη στάθμη στη δεξαμενή και την ελέγχει συνεχόμενα στέλνοντας ένα αναλογικό σήμα στο PLC της γραμμής. Λόγω της λειτουργίας του, η μόνη επαφή μεταξύ του υγρού και του αισθητήρα είναι το ανοξείδωτο ηλεκτρόδιο, γεγονός που εξασφαλίζει υγειονομική λειτουργία χωρίς ανάγκη συντήρησης. Επίσης, με τη ρύθμιση της παραμέτρου που σχετίζεται με την απόρριψη του αφρού, ο αισθητήρας αντιλαμβάνεται την ύπαρξη μόνο του υγρού σαπουνιού.

Επιπλέον, καθιστά εύκολο τον έλεγχο διαφορετικών τύπων υγρών χωρίς να απαιτείται επανακαλιμπράρισμα. Εξοπλισμένος με πολλαπλά σήματα εξόδου και διεπαφή IO-Link, ο αισθητήρας στάθμης μπορεί να επικοινωνεί απρόσκοπτα με συστήματα ελέγχου μηχανών. Ο υγειονομικά σχεδιασμένος αισθητήρας LFP είναι κατάλληλος για λειτουργία σε ασηπτικές συνθήκες καθώς και σε διαδικασίες καθαρισμού/αποστείρωσης (CIP/SIP), αποτελώντας την ιδανική λύση για έλεγχο στάθμης δεξαμενών.

Τα οφέλη

  • Εύκολη εγκατάσταση, χωρίς να απαιτείται επανακαλιμπράρισμα
  • Συνεχόμενη μέτρηση στάθμης μέσω της αναλογικής εξόδου
  • Υγειονομικός σχεδιασμός, με ένα μόνο ανοξοίδωτο ηλεκτρόδιο να έρχεται σε επαφή με το υγρό
  • Βέλτιστη χρήση δεξαμενής λόγω της εξαιρετικά μικρής μη ενεργής ζώνης

Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:

Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε την επωνυμία της εταιρείας σας.
Παρακαλώ εισάγετε την περιοχή στην οποία βρίσκεστε
Παρακαλώ εισάγετε το ονοματεπώνυμό σας.
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνό σας
Παρακαλώ εισάγετε το email σας
Λάθος εισαγωγή
Αποδείξτε ότι δεν είστε ρομπότ